spoor van lichtSpoor van Licht – 6 december 2018

Volg op 6 december 2018 het Spoor van Licht en laat jezelf meenemen in een wereld van rust, muziek en kaarslicht...!
Studeren, werken, vrijwilligerswerk, een gezin, een sociaal leven... de maatschappij tekent zich tegenwoordig door een volle en drukke agenda. Hebben we nog wel tijd om uit te rusten en tot onszelf te komen?
Op donderdagavond 6 december is de Martinikerk geopend en verlicht met honderden kaarsjes. Iedereen is welkom om te luisteren naar meditatieve muziek, een moment van rust te ervaren en een lichtje aan te steken. De deur staat open.
Spoor van Licht, 6 december tussen 20:00 en 22:30 uur in de Martinikerk, Martinikerkhof 3 te Groningen

fonteinlogoVacature

De Protestantse wijkgemeente De Fontein is een gastvrije geloofsgemeenschap in het noorden van de stad Groningen.
In het kader van het project “Van wijkgemeente naar buurtkerk” zijn we op zoek naar
een kerkelijk werker (m/v) voor 0,5 fte voor de periode van 1 jaar

Wat ga je doen?
-contacten leggen met ouderen in de wijkgemeente en in de buurt om hen te begeleiden bij geloofs- en levensvragen
-activiteiten opzetten en ondersteunen die tot doel hebben de ontmoeting te bevorderen tussen mensen in dit deel van de stad die te maken hebben met ouderdom, eenzaamheid en armoede.
-samenwerken met de wijkpredikant, vrijwilligers binnen en buiten de kerk en met buurtwerkers en hun organisaties

Lees meer...

sint martinus 2018UITNODIGING SINT MARTINUS 10 november 2018

Sint Maarten, de grote vriend van Groningen. De man die het opnam voor de arme, niet in woorden maar in daden. Leven met zeer beperkte middelen is niet altijd gemakkelijk. Toch is dat de realiteit van een behoorlijk aantal mensen in de stad. Het is zelfs zo dat 1 op de 5 kinderen in armoede leeft. Misschien wel dat kind dat op 11 november voor u een liedje zingt.
Met de Stichting Sint Martinus Pronkjewail’n, zetten wij ons in voor armoede in de stad. Door te delen: kennis, problemen, maar vooral kracht, inspiratie, vechtlust en menselijke waardigheid. Elk jaar maken wij dit zichtbaar tijdens een drukbezochte manifestatie in de Martinikerk.
Dit jaar is dat op 10 november en het belooft weer een prachtige avond te worden. Het thema is ‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet.’ We besteden aandacht aan mensen die vanuit Burgerinitiatieven veel betekenen voor de maatschappij. Soms geruisloos, soms onzichtbaar. Maar altijd gedreven door hun eigen historie én de wetenschap dat ieder mens zichzelf weer kan overwinnen en die kracht kan doorgeven aan anderen. Dat willen wij laten zien. We maakten zeven portretten over hen in woord en beeld. Die worden op 10 november op allerlei manieren verbeeld. In poëzie, film, interviews en theater van Het Houten Huis.
Commissaris van de Koning René Paas opent de avond, presentator is directeur van OOG TV Evert Janse.
Daarna kunt u op een originele manier kennismaken met allerlei kleinschalige burgerinitiatieven zoals Doedertoe, de Minimalistische Eettafel, de Hulpexpress, de Gereedschapskist en nog veel meer. Initiatieven die niet door grote organisaties zijn ontwikkeld maar vanuit het hart van mensen.

Datum: 10 november 2018
Locatie: Martinikerk
Tijd: 20.00-22.00 uur (kerk open om 19.30)
Toegang: gratis
www.sintmartinuspronkjewailn.nl

Liedmiddag herman VerbeekHerman Verbeek ‘Dat gij het zingt ……….’ ZING MEE!

I.v.m. een liedmiddag op zondag 14 oktober ( 15.00 uur) in 'De Ark' Haydnlaan 46 in Groningen is een projectkoor nodig die nieuwe liederen van Herman Verbeek gaat instuderen.
Dit n.a.v. een nieuw boek met nagelaten werk van Herman Verbeek wat in oktober uitkomt.
Dit projectkoor zal staan o.l.v. Chris van Bruggen en Anneke van der Heide. De pianist Peter Rippen verleent medewerking aan het geheel.
Zin om mee te doen?
Aanmelden kan via e-mail  onder opgave van de stemsoort.
De kosten van het projectkoor zijn op vrijwillige basis.
De repetities van dit projectkoor zijn op woensdagavond 26 september, 3 oktober en 10 oktober van 19.30 uur tot 21.15 uur in het kerkgebouw 'De Ark' Haydnlaan 46 in Groningen.
Herman Verbeek: Groninger, politicus, priester. Vernieuwer van liturgie, met name door zijn talloze 'zangen' met een heel eigen thematiek en taalgebruik. Ze gaan zelden over God, Bijbel of kerkleer, maar veeleer over de aarde, de stilte, de natuur, de mensen. Zangen voor een liturgie die probeert warmte te scheppen.
Michaël Steehouder en Chris van Bruggen hebben zich de afgelopen jaren ontfermd over Verbeek’s archief. Een monsterklus, vol verrassingen. Veel onbekende liederen en toespraken kwamen tevoorschijn.
In het nieuwe boek 'Dat gij het zingt...' zijn – vijf jaar na zijn dood – een aantal nagelaten teksten van Herman Verbeek verzameld. Niet alleen zangen, maar ook overwegingen en aantekeningen over het lezen van de Bijbel. Voorafgaand wordt een inleiding gegeven over het liturgische werk van Herman Verbeek: de thema's in zijn zangen, het taalgebruik en de muziek ervan. Ook wordt een cd bijgesloten waar een aantal van de besproken liederen op te vinden zijn.